I'm a slave

Efter att ha läst Nietzsches "Beyond good and evil" kan man konstatera att han verkligen inte var en normalt civiliserad man, men det finns en del intressant i hans filosofi som man kan fundera över...

 

Samhällen är under strikta politiska, religiösa och kulturella regimer.

Vad betyder egentligen Demokrati? 'Demos-cratia' = 'mob–value', vilket innebär ”majoritetens värderingar.”

Vad människan alltså strävar efter är att vara medioker, som sin granne. Vad menas med medioker egentligen? Jo, medelvärde, som alltså måste stå under något av större värde.

Vad säger det om människan egentligen; våga inte sticka ut, våga inte vara bättre eller sämre, våga bara vara en i mängden, annars kommer det skapas någon form av oro – orättvisa.

Vi är inlärda att lyda, från den dagen vi föds; vi skall lyda våra föräldrar. Med tiden kommer fler och fler auktoritära symboler som tex. lärare, chefer, staten, religionen etc. Alla dessa ”institutioner” i hopp om att forma människan till en maskin med inbyggd kunskap av rätt och fel, sant och falskt.

 

Om vi leker med tanken att alla alltid skulle lyda, vad skulle hända då? De som skapar reglerna, dvs. de som har makt, de skulle själva ihärdigt känna en inre begäran till att lyda; de är själva slavar till att vara i auktoritet.

 

Så som samhället ser ut idag, vill man gärna säga att ”människan är fri”, men fri från vadå? Vi är djur som söker mening i allt. Istället för att bara vara, så ska vi vara ”någon.” Det kan vara alltifrån den rebelliska vegetarianen, till den blonda, storbystadde utvikningsmodellen, eller den alternativa, fashionabla ”it-ikonen”. Vad är detta om inte slaveri? Vi utför dagligen våra val och rutiner i order till att upprätthålla just sin egna ”fria” identitet, vi har då blivit slavar till oss själva. Detta är inte vårt fel, utan det är bara spelets regler.

Om vi inte skulle bli matade av samhällets, med dess politiska, kulturella och/eller religiösa krav varje dag, vad skulle vi då vara? Inte mediokra i alla fall, för det är ett begrepp vi har blivit lärda att följa i denna ”fria demokrati…”

 

”Where man can not find anything to see or grasp, he has no further business?”

- F. Nietzsche


Kommentarer
Postat av: A

Emelie. Mi amore. Jag älskar dig för att du läser Nietzsche (även fast du kanske nu var tvungen via skolan). Vilket fall som var detta så otroligt bra skrivet med många kloka och intressanta tankar.

Så sant som det är skrivet.

Keep up the good work!

2009-08-31 @ 13:50:39
URL: http://vaskevich.blogspot.com
Postat av: William

gettin' chills...well written säger jag bara. Sjukt.

2009-09-10 @ 18:29:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0